Coğrafi İşaret Tescil Belgeli ‘İçli Köfte’ Yemek Yarışmasına Rekor Düzeyde Katılım!

Coğrafi İşaret Tescil Belgeli ‘İçli Köfte’ Yemek Yarışmasına Rekor Düzeyde Katılım!
Yayınlanma tarihi, 23 Kasım 2024

Yeşilyurt Belediyesi ile Yeşilyurt Kent Konseyinin ev sahipliğinde gerçekleşen Coğrafi İşaret Tescil Belgeli ‘İçli Köfte’ Yemek Yarışmasına rekor düzeyde bir katılım oldu. 80 yarışmacının birbirinden lezzetli içli köfteleriyle katıldıkları yarışma sonunda dereceye girenlerin ödülleri takdim edildi. Yarışmayı 432 puanla Gül Bakal birinci olarak tamamladı.

Malatya’nın zengin yemek mutfağının en özel lezzetlerinden olup, Yeşilyurt Belediyesi ile Yeşilyurt Kent Konseyinin işbirliğiyle Coğrafi İşaret Tescil Belgesine kavuşan ‘İçli Köfte’ yemeğinin tanıtımı için gerçekleşen yarışmaya lezzet ustaları büyük ilgi gösterdi. Çilesiz Semt Pazarında 80 yarışmacının katılımıyla gerçekleşen yemek yarışmasında birbirinden lezzetli içli köfteler yarıştı. Lezzet ustalarının hünerli ellerinde hazırlanan içli köfteler, jüri heyeti tarafından titiz bir değerlendirmeye tabi tutuldu. Yoğun katılımdan dolayı 09:00’da başlayan yarışma saat 16:00’da sona erdi.

Büyük bir heyecana sahne olan yarışma sonucunda birinci 432 puanla Gül Bakal olurken, ikinci 424 puanla Arife Ulaş, üçüncü 414 puanla Aynur Ürkmez oldu. Yarışmanın jüri özel ödülüne ise 412 puanla Güler Oğraş layık görüldü.  Kazananların büyük bir mutluluk yaşadıkları yarışma sonunda düzenlenen ödül töreninde jüri heyeti üyeleri ile dereceye girenlere ödülleri takdim edildi. Yarışmanın birincisine tam altın, ikincisine yarım altın, üçüncüsüne çeyrek altın, jüri özel ödülü olarak ta gram altın hediye edildi. Ödül töreninde ayrıca Yeşilyurt’un geleneksel lezzetlerinin Coğrafi İşaret Tescil Belgesine kavuşmasında emek sarf eden Jüri Heyeti Başkanı Araştırmacı-Yazar Nezir Kızılkaya ile fotoğraf sanatçısı Alişan Hayırlı adına kızı Merve Altıparmak’a teşekkür plaketi takdim edildi.

Yarışmayı birinci tamamlayan Gül Bakal, yarışmada emeği geçenlere teşekkürlerini sunarken, “Birinci olduğum için çok mutluyum, Malatya’nın yemeklerinin ve kültürünün tanıtılmasına katkı sunmaya çalışıyorum. Yarışmaya katılan herkesi tebrik ederim.” diye konuştu. Jüri Heyeti Başkanı Araştırmacı-Yazar Nezir Kızılkaya ise, yemeklerin hepsinin birbirinden lezzetli olduğunu, puanlama yaparken zorlandıklarını ifade ederken, “Yeşilyurt Belediyesine ve Yeşilyurt Kent Konseyine öncelikle kültürümüze, sanatımıza ve geleneksel yemeklerimize sahip çıktıkları için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yemek alanında deneyimli ve birikimli isimlerden oluşan jüri heyeti olarak sunulan yemekleri farklı kategorilerde titiz bir şekilde değerlendirdik. Tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz, dereceye girenleri tebrik ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Yemek yarışmasına büyük ilgi gösteren lezzet ustalarını tebrik ederek kutlayan Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Akın ise, Yeşilyurt’un vegan ve vejeteryan yemek kültürüyle gastronomi dünyasında isminden söz ettirecek potansiyele sahip Malatya’nın kadim bir ilçesi olduğunu söyledi.

Yarışmaya gösterilen yoğun ilginin kendilerini ayrıca mutlu ettiğini sözlerine ekleyen Belediye Başkan Yardımcısı Sabri Akın, “ Bazı toplantılara katılmak amacıyla Ankara’da bulunan Belediye Başkanımız Prof. Dr. İlhan Geçit’in selamlarını öncelikle sizlere iletiyorum. Kent Konseyimizle ortaklaşa düzenlediğimiz içli köfte yarışmasına katılan tüm yarışmacılarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Belediye olarak alt ve üst yapı yatırımlarının dışında sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif hizmetlerimizle 7’den 70’e tüm hemşehrilerimizin hayat standartlarını yükseltmek için çalışıyoruz. Sofralarımızın en özel lezzetlerinden olan içli köfte yemek yarışmamız da bu gayretlerimizin bir parçası oldu. Yeşilyurt hiç şüphesiz tarih, kültür ve gastronomi kentidir. Malatya’nın köklü tarihinde Yeşilyurt’un çok özel bir yeri vardır. Kadim ilçemiz etli, sulu ve etsiz yemekleriyle gastronomi dünyasına renk getiren, bu alanda söz sahibi olabilecek potansiyele sahiptir. Son yıllarda turizm sektörüne baktığımız zaman yerli ve yabancı turistlerin tarihi ve turistik mekanların yanı sıra tarımsal ürünleri ve yemekleriyle dikkat çeken kentleri ve ilçeleri daha fazla tercih ettiklerini görüyoruz. Yeşilyurt’un gastronomi turizminde tercih edilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bundan önceki yarışmalarımız gibi bugün ki yarışmada yemeklerimize sahip çıkmanın, koruma altına almanın ve hak ettikleri değere ulaşması için gösterilen gayretin bir parçasıdır. Yöresel lezzetlerimizin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlayan tüm yarışmacılarımıza, puanlamalarını büyük bir titizlikle yapan jüri heyetimize, Kent Konseyi ile belediyemizdeki kıymetli mesai arkadaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.